Citytrip Barcelona

Gràcia, een dorp in de stad


De lievelingsplek van de schrijver Eduardo Mendoza is de Plaça de la Virreina in Gràcia. Wil je weten waarom? De Duitse acteur Daniel Brühl flaneert hier graag in de woonwijk van zijn kindertijd. Heb je zin om een van zijn lievelingsrestaurantjes te leren kennen? Ga mee op een ommetje door de wijk die maar niet echt in Barcelona wil opgaan. Corpus Christi op zijn kop: op deze kerkelijke feestdag zijn de straten bont versierd, bij de Fiesta Mayor de Gràcia zelfs de hemel.

In de 19e eeuw was Gràcia met ongeveer zestigduizend inwoners de op acht na grootste stad van Spanje. Die eigen identiteit ging niet verloren bij de samenvoeging met de stad Barcelona in 1897. Ook vandaag nog bestaat hier een eigen gemeenschapsgevoel, dat tot uiting komt tijdens de jaarlijkse Fiesta Mayor de Gràcia (15-21 aug.) met zijn kleurrijk versierde straten en bars, en ook in de gesprekken over koetjes en kalfjes bij de kramen van de Mercat de la Llibertat . Het in 1888 ontstane en in 2007-2009 compleet gerenoveerde art-nouveaugebouw is een genot voor het oog. Hetzelfde geldt voor het aan de markt gelegen, bijzonder populaire restaurant La Pubilla . Vanwege de vers van de markt bereide gerechten en de informele sfeer behoort het voor Daniel Brühl tot zijn favorieten in Barcelona.

De internationaal gerenommeerde Duitse acteur Daniel Brühl, (Goodbye Lenin, Inglorious Basterds) die in 1978 als Daniel César Martín Brühl González in Barcelona werd geboren en er opgroeide, wandelt een hele dag door de stad van zijn jeugd en beleeft er allerlei bijzondere ontmoetingen: Daniel Brühl (met Javier Cáceres): ‘Ein Tag in Barcelona’ (2012).
Prachtige bestemmingen en even mooie wegen ernaartoe
Wandelend vanaf de markt in de richting van de binnenstad is de eerste dwarsstraat de Travessera de Gràcia. Deze gaan we even linksaf in, om in het kleine winkeltje Ada op huisnummer 108 kort naar de mooie damesmode te kijken. Na nog een paar dwarsstraten brengt de Carrer dels Xiquets de Valls je naar de Plaça del Sol met het Café del Sol , twee geliefde ontmoetingsplekken in de wijk. Een straat verder gaan we de Carrer del Torrent de l’Olla in, die we omhoog volgen, tot rechts de Galerie Espai [b] opduikt. Hier wordt sinds 2003 hedendaagse kunst geëxposeerd, voonamelijk schilderijen en tekeningen. Een paar meter verder is de Carrer d’Astúries interessant. Let, nadat je linksaf de straat bent ingegaan, even op huisnummer 36-38 met de eco- en fairtradewinkel Olokuti . Niet alleen om het assortiment, maar vooral vanwege de groene binnenplaats met het aanbod aan tuinmeubelen. Direct daarnaast trekken de ontwerpen van modedesigner Carme Trias de aandacht. In haar winkel Modart vind je zowel feestelijke kleding als elegante casual damesmode. Een paar stappen verder toont de ontwerper José Rivero kleurrijke en informele mode voor dames en heren.

Een leuke, op de Plaça del Diamant opgenomen YouTube-video laat zien hoe in Gràcia (en op andere plaasten in de stad) de swing bloeit. Openbare opvoeringen staan vermeld op de agenda van de Swingvereniging van Barcelona.

Verderop in de straat komen we langs de Plaça del Diamant , die als idyllisch dorpsplein door Mercè Rodoreda literaire faam verwief. De naar het plein genoemde roman speelt zich af tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het boek werd in meer dan twintig talen uitgebracht en weet ook tegenwoordig nog lezers te boeien met zijn indringende kracht. Een paar straten verder volgt de Plaça de la Virreina , die voor de Catalaanse schrijver Eduardo Mendoza van speciale betekenis is. Het zou zijn lievelingsplek in Gràcia zijn, juist omdat hij niet zo opgepimpt en overvloedig gedecoreerd is. De auteur schreef enkele goede boeken over Barcelona (met bovenaan ‘De stad der wonderen’, een verhaal over de vroege 20e eeuw in Barcelona, de economische omwentelingen en het ontstaan van nieuwe maatschappelijke vormen). Hij vindt het prettig dat de aankleding van dit plein niet met een schuin oog op schoonheid is uitgevoerd, maar een ongekunstelde harmonie en evenwicht tot uitdrukking brengt. De aan het plein gelegen bar Virreina en de bar Salambó in de nabijgelegen Carrer Torrijos zijn al lange tijd de populairste pauzeer- en praatgelegenheden in de omgeving.