Citytrip Barcelona

Gratis bezienswaardigheden en attracties in Barcelona

Tijdens een Barcelona citytrip merk je gauw op dat de hoofdplaats van Catalonië niet meteen de meest voordelige plek is in Europa. Als toerist krijg je nogal rap het gevoel dat het allemaal redelijk duur is en dat voor alles moet worden betaald. Goedkope vliegtickets en een eerder goedkoop logement kunnen de kosten wat drukken, maar eenmaal ter plaatse kan men niet aan de entreegelden van de wereldberoemde Barcelona bezienswaardigheden ontkomen. Gelukkig zijn er in alle Europese grootsteden zaken die volledig gratis zijn. Het feit dat ze gratis zijn betekent geenszins dat het de moeite niet waard is. In dit artikel dus een opsomming van enkele leuke (zo goed als) gratis zaken in Barcelona.

Wandelen en genieten

Wandelen door de wijken van Barcelona is steeds een gratis activiteit. De historische gebouwen aanschouwen, rusten op de pleinen en slenteren door de stegen is iets wat vele toeristen doen tijdens een citytrip. Wel moeten we melden dat Barcelona niet de ideale wandelstad is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Rome en Madrid liggen de hoogtepunten in de Catalaanse hoofdstad ver verwijderd van elkaar. Af en toe eens gebruik maken van het openbaar vervoer is geen zonde. Zeker in het hoogseizoen – bij hogere temperaturen – is het niet altijd even verstandig om kilometers te voet af te leggen. Tijdens deze wandeltochten kom je ook vaak zaken tegen die men niet kan vervatten is reisgidsen. Het slenteren en de dynamiek van de stad aanvoelen.

Wandelen en genieten is de boodschap

Eventueel kan men deelnemen aan een ‘free walking tour’. Een geschoolde gids zal je meenemen doorheen de stad en tal van weetjes vertellen. De concurrentie onder de gidsen is enorm en er is een ruime keuze. Het is niet altijd gratis, want op het einde van de gegidste wandeling wordt een fooi gevraagd. Het is aan jezelf om het werk van de gids te belonen in de vorm van euro’s.

Volledig gratis top 10

 1. Parc de la Ciutadella – heerlijk ontsnappen aan de drukte
 2. Santa Maria del Mar – imposant
 3. De grootste versmarkt van de stad – La Boquiera
 4. La Rambla – gigantisch druk
 5. De Magische Fontein is best … magisch!
 6. Een strand van maar liefst meer dan 5 kilometer lang brengt verkoeling in het hoogseizoen
 7. Cementeri de Montjuïc met indrukwekkende graftombes
 8. Het uitzicht van 360° boven op de Arenas de Barcelona. Een oude stierenvechtarena dat is omgetoverd tot een winkelcentrum
 9. Torre Agbar
 10. Sitges bezoeken
Parc De La Ciutadella

Niet gratis, wel goedkope alternatieven

 • Een drankje drinken op een terras is leuk, maar wat blikjes aankopen in een plaatselijke supermarkt en deze nuttigen op een bankje in een park is goedkoper en eigenlijk net zo leuk. Dit geldt ook voor eten. Een picknickmand vullen in de grootste markt van Barcelona en daarna genieten van de heerlijke plaatselijke producten in een park. Onder een boom, in de schaduw. Klinkt zalig toch?
 • Entreegelden in Barcelona zullen een groot deel van het budget opsouperen. Denk op voorhand goed na over welke hoogtepunten je wenst te bezoeken en probeer alle tickets op voorhand te kopen. Vaak is dit goedkoper, men is zeker van een plaatsje en vaak mag men de wachtrij gewoon negeren. Niemand vindt het leuk om 2 uur aan te schuiven in de blakende zon om de Sagrada Familia te bezoeken.
 • Als toerist kun je in centrum Barcelona kiezen uit duizenden eettenten. De kwaliteit is niet overal top. Een hoop restaurants serveren voedsel van ondermaatse kwaliteit. Betaalbaar en goed eten? Een actuele reisgids kan de oplossing bieden. Er zijn ook een hoop applicaties waar restaurants een score krijgen.
 • Overnachten is nooit gratis, tenzij je toevallig bevriende Catalanen kent. Denk na over het precieze doel van de kamer en boek naargelang dit doel. De ganse dag op zwier in de binnenstad en ’s avonds vermoeid aankomen in de kamer? Dan is het misschien niet interessant om een hotel met zwembad en gymzaal (duurdere faciliteiten) te boeken. Een goedkopere standaardkamer volstaat dan ruimschoots.
 • Dankzij een Barcelona Card is het mogelijk om te besparen op tal van zaken en men kan gedurende de tijdsduur van de kaart ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Echt goedkoop zal de trip richting Barcelona nooit worden. Het is wel mogelijk om met een strikt budget te overleven. Dankzij bovenstaande budgetvriendelijke maatregelen wordt het een koud kunstje om er een goedkope trip van te maken.