In zowat alle grootsteden kan men op vele manieren overnachten. Traditioneel zijn er de hotels. Binnen dit segment zijn er de normale kamers van zo rond de 50 euro per nacht, maar enkele duizenden euro’s per nacht/week spenderen aan een hotelkamer hoeft geen probleem te vormen. Goedkoop logeren is zeker mogelijk. Personen die zich tijdens de trip wensen te beperken tot het strikt nodige en zich het liefst houden aan een klein budget kunnen de markt van de jeugdherbergen eens bekijken. Deze vorm van logeren is niet voor iedereen weggelegd, maar tegenwoordig is het meer mainstream dan ooit. Hoogtijd om deze vorm van logeren eens onder de loep te nemen.
De basics
Vroeger werden jeugdhostels vaak gelinkt aan gemeenschappelijke slaapzalen. In deze grotere kamers kan men dan een hoop bedden vinden en de toerist huurt in feite een bed in deze slaapzaal. Vaak zijn er ook gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. Het spreekt voor zich dat er van veel privacy geen sprake is. De prijs van zo’n bed is dan ook voordelig. Het schommelt in de buurt van 10 euro en vaak zit in die prijs nog een ontbijt inbegrepen. Het is nog steeds mogelijk om op deze manier te overnachten. De sociale wereldreiziger kan intrek nemen in de slaapzaal, maar een avontuurlijke vriendengroep die zich aan een strikt budget wenst te houden kan het ook overwegen.
Zie een voorbeeld van een kamer in een hostel. Zes bedden, weinig ruimte, weinig privacy en zo goed als zeker een iets minder goede nachtrust. Uiteraard wel een zeer voordelig tarief!
Tegenwoordig
De jeugdhostels hebben een ferme metamorfose ondergaan en het verschil tussen hotel en herberg is in bepaalde gevallen nauwelijks zichtbaar. Hedendaags bieden de meeste herbergen ook tweepersoonskamers aan met eigen sanitair. Qua luxe is het allemaal wat minder dan een standaard hotelkamer, maar dit uit zich in de prijs. Het is de manier om relatief goedkoop te overnachten in grootsteden. Een vriendengroep met 4 personen kan bijvoorbeeld perfect in een kamer van 4 logeren. De prijs van een goede hostelkamer komt soms in de buurt van de prijs van een goedkoper hotel. De term herberg is trouwens langzaam aan het veranderen naar ‘jeugdhotel’. Het is maar om aan te tonen dat de grens tussen beiden stilaan aan het vervagen is.