Citytrip Barcelona

Barcelona: lekker eten onder de locals

Barcelona, stad van cultuur, lekker eten met de locals onder het genot van een glas Sangría. Wat moet je zien? Lees het hier. 

¡Bienvenido a Barcelona! De stad der wonderen. De stad van kunstenaars als Salvador Dalí, Antoni Gaudí en Joan Miró. En de stad van de Sagrada Familia en de Ramblas. Geroemd om zijn cultuur, een tof uitgaansleven en heerlijk eten. Een kilometer zandstrand of heerlijk shoppen? Cultuur snuiven of architectuur bekijken? Alles is mogelijk in bruisend Barcelona. Ik heb zelf een aantal maanden in Barcelona gewoond geef je graag wat tips waar je lekker kunt eten, waar de locals komen en hoe je moet bestellen in het Spaans.

Heerlijke sangría in La Oveja Negra

Het ziet er misschien van de buitenkant niet zo aantrekkelijk uit, maar La Oveja Negra (het zwarte schaap) is een gezellige bar waar ook veel locals komen. Het is ideaal voor grote groepen en ze schenken er goedkoop bier en de lekkerste sangría. Je kunt ervoor ongeveer 10 euro ook een prima maaltijd of wat Spaanse hapjes krijgen. Ik heb veel vrienden deze bar aangeraden en iedereen komt er enthousiast van terug. Het ligt aan de Carrer de les Sitges 5, vlakbij de Ramblas en op 5 minuten lopen van het beroemde plein Barcelona: Plaça de Catalunya. Vanuit Plaça de Catalunya loop je de Ramblas op. Hier is al genoeg te beleven natuurlijk: van standbeelden tot livemuziek en marktjes waar je kan worden nagetekend of waar ze souvenirs verkopen. Aan de linkerkant van de Ramblas heb je Plaça Nova.  Hier bevindt zich de kathedraal van Barcelona.

Romantisch dineren bij Pla

Ben je met je lief op stedentrip naar Barcelona en heb je zin om samen ergens romantisch te dineren? Dan raad ik je restaurant Pla aan. Een ietwat donkere setting met romantisch kaarslicht brengt je in een fijne stemming. Een sfeervol restaurant in Barcelona met culinaire maaltijden, zoals gezouten makreel met komkommer en appel of Iberisch buikspek of eet eendenborst. De prijzen liggen hier rond de 17 euro voor een hoofdgerecht. Je kunt dit warme knusse restaurant vinden op Carrer de Bellafila 5. Je kunt met de metro naar Jaume I. Dit is op 12 minuten lopen van Plaça de Catalunya. Het Picassomuseum is op loopafstand. Ga van tevoren nog even langs La Boqueria, een lokale foodmarket aan de overkant van de Ramblas. Na het eten kun je in één van de vele cocktailbarretjes nog even bijkomen.

Tapas eten tussen de locals bij La Esquinica

Toen ik net aankwam in Barcelona werd ik meegenomen door mijn huisgenoot naar La Esquinica. Een echte Spaanse tapasbar! Als toerist zal je hier niet snel komen, omdat het buiten het centrum ligt, maar het is zeker de moeite waard. De lokale bevolking van Barcelona zit hier om tapas te eten. Het is er gezellig, het is er niet duur, je moet er wel een tijdje wachten, maar dan krijg je ook wat. Geen zin om lang te wachten? Zorg dat je wel voor 20:30 uur binnen bent om zo wachtrijen te vermijden. De patatas bravas zijn hier heerlijk en verder heb je veel vleesgerechten die je écht even moet proeven. De menukaart staat vol met Spaanse gerechtjes, dus sla je slag. Dit restaurant is net buiten het centrum te vinden aan de Passeig de Fabra i Puig 296. Je kunt er komen met de metro en stapt dan uit bij halte Virrei Amat. Je doet er bijna een halfuur over met de metro om er te komen.

Parc Güell bewonderen en een hapje eten?

Parc Güell lijkt net een sprookjespark. Prachtige bouwstijlen, mooie kleuren en groene vogels vliegen er rond. Het Barceloneze park is een geliefde plek onder toeristen. Het nadeel is vaak alleen dat je bij toeristische plekken vaak niet zo goed kan eten of dat je lang moet wachten. Een goed restaurant in de buurt van dit mooie park is Restaurante e Bar Terra Mia. Je loopt er binnen 5 minuten naartoe. Veel locals eten hier, het is er gezellig en de service is er snel. De keuken is Mediterraan en de prijzen zijn gemiddeld. Je vindt dit restaurant op Carrer Ramiro de Maeztu 31. Het best is om de metro naar Vallcarca te pakken, parc Güell e bekijken en aan de andere kant bij dit restaurant te eten.

Je eten bestellen in het Spaans

Barcelona is de hoofdstad van Catalonië. Catalonië heeft zijn eigen taal, het Catalaans. Elke Catalaan spreekt ook Spaans, dus met Spaans (en ook Engels) kun je je daar prima uit de voeten komen. Tegenwoordig ligt dit misschien ietwat gevoeliger in verband met de onafhankelijkheid van Catalonië, maar in de meeste restaurants kom je met de volgende zinnen een heel eind:

  • Ik wil graag reserveren een tafel reserveren… – Me gustaría reservar una mesa para..(aantal personen)/Querría reservar una mesa para.. (aantal personen)
  • Ik wil graag tapas eten… – Me gustaría comer tapas.
  • Mag ik de kaart zien? – ¿Puedo ver el menú?
  • Wat is de specialiteit van het huis? – Cuál es la especialidad de la casa?
  • Ik ben allergisch voor… – Soy alergico/-a a…. (ingrediënt noemen waar je allergisch voor bent..)
  • Het eten was heerlijk. – La comida estuvo delicosa!
  • De rekening alstublieft – La cuenta, por favor.
  • Bedankt voor alles. – Muchas gracias por todo. 

In het centrum van Barcelona kun je zoveel vinden op gebied van eten en drinken. Over het algemeen kun je relatief goedkoop eten. Zo heb je aan Plaça de Catalunya een goedkope en lekkere tapasbar Txapela, maar moet je eigenlijk in de wijk Eixample wezen voor de meeste restaurants. Wil je liever hip uit eten? Dan ga je naar el Born. Hier vindt je overigens ook veel clubs. Voor de beste visgerechten kun je beter richting het strand gaan. Daar vind je heel wat restaurants. Buiten het centrum heb je een aantal heerlijke restaurants waar veel locals komen. Vraag vooral rond als je in Barcelona bent. ¡Buen Provecho, eetsmakelijk!