Citytrip Barcelona

Kerst Oud en Nieuw in Barcelona

Het hoogseizoen slaat traditioneel op de zomermaanden juli en augustus. Gedurende deze periode kan men een hoop internationale verplaatsingen opmerken. Ook in Barcelona is het dan vaak onaangenaam druk. Tegenwoordig bestaat er eigenlijk geen echt hoogseizoen meer. Zeker in toeristische grootsteden is het eigenlijk altijd best druk. Ook op het einde van het jaar kan men een piek opmerken. Onder andere Belgen en Nederlanders trekken dan massaal naar het zuiden. Het klimaat is er opmerkelijk milder. Overdag gemiddeld zo’n 12°C en ’s nachts daalt het kwik naar 7°C. Er is een hoop minder zonlicht (5 uur per dag) in vergelijking met de zomermaanden en dus ook minder tijd om de stad onder een natuurlijk licht te bezoeken, maar eindejaar staat garant voor mooie verlichtingen en kerstmarkten. En Vlamingen houden van kerstmarkten. Is Barcelona de moeite tijdens oud en nieuw? 

Kerstmarkten Barcelona

Kerst betekent toerisme en bijgevolg investeren steden sterk in het creëren van een bepaalde sfeer. De belangrijkste en tevens de grootste markt kan men jaarlijks voor de Kathedraal aantreffen. Het is de Fira de Santa Llucia. Kerst-gerelateerde zaken kunnen hier worden aangekocht en natuurlijk ook een hoop lekkernijen zijn er te vinden. Deze markt kan men aantreffen van 30 november tot en met 23 december. De openingsuren zijn in vergelijking met de Belgische markten best mager. Over het algemeen kan men van 10u30 tot 20u30 de markt bezoeken. De markt telt tegen de 300 kramen en eens slenteren doorheen de markt neemt dus nogal wat tijd in beslag. Iets vroeger – vanaf 24 november – kan men richting de Sagrada Familia trekken. De kans dat dit hoogtepunt niet wordt aangedaan tijdens een citytrip is eigenlijk nihil en deze markt komt men dan ook automatisch tegen. De markt kan men aantreffen op de groenzones voor de machtige kathedraal. Hier kan men ook tot 23 december terecht. De markt aan de Via Julia en de Fira de Reis zijn iets langer open (tot 5/6 januari). Voornamelijk die laatste markt is een aanrader indien het aankomt op het aankopen van souvenirs.

Unieke kerstsfeer

Niet enkel voor de kerststalletjes komen toeristen van over gans Europa – en verder – naar Barcelona tijdens de eindejaarsperiode. De straatverlichting zorgt voor een unieke sfeer. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat dit gedeelte niet zo spectaculair is. La Rambla, Carrer de Ferran en Portal de l’Angel zijn wel mooi verlicht en ook gebouwen zijn soms voorzien van mooie versiering, maar we spreken hier uiteraard wel over Barcelona, één van de drukst bezochte Europese steden en dan verwacht je net een tikkeltje meer. 

Nieuwjaar in Barcelona

De plek om het nieuwe jaar in te luiden is op de Plaça d’Espanya. De avond komt rond een uur of 10 op gang met een watershow van de Magische Fonteinen. Een gigantisch vuurwerk luidt het nieuwe jaar in. Nadien zijn er verschillende mogelijkheden. Ouderwets, zonder entreekaarten, cafés bezoeken is een mogelijkheid. Het openbaar vervoer kan men trouwens de ganse nacht gebruiken en zo kan men gemakkelijk van plaats naar plaats pendelen. De grotere, luxueuze hotels organiseren ook feestjes en in clubs kan men ook plezier en vertier vinden, maar vaak dien je op voorhand kaartjes aan te kopen indien je zeker wenst te zijn van het feest. Zelf eens nadenken in wat jijzelf en het reisgezelschap zin hebben dus. Voor de rest: maak er een spetterend eindejaar van en geniet van het prachtige Barcelona.