Citytrip Barcelona

¡Buen provecho!, lekker Catalaans eten in Barcelona

Drie behulpzame websites geven zowel een overzicht als de mogelijkheid om op wijk te zoeken. Actueel, veelomvattend en goed onderzocht:

1) www.timeout.com/barcelona (Català, Spaans, Engels). Het stadsmagazine verschijnt ook maandelijks in de kiosken.

2) www.guiadelocio.com/barcelona (alleen Spaans): ervaren redactie als het gaat om restauranttips.

3) www.bcnrestaurantes.com (Català, Spaans, Engels): veel gebruikt door de lokale bevolking; online reserveren, soms met korting.

Als je in Barcelona per se op de lijn wil letten, kun je de volgende bladzijden beter overslaan of het wat betreft de specialiteiten bij de beroemde – caloriearme – ‘pa amb tomàquet’ houden: boerenbrood met olijfolie, tomaten en knoflook. De gastronomische trends sturen aan op meer vegetarische restaurants en een toenemend gebruik van regionale producten. Zoals voorheen behoort Spanje echter tot die landen waar in Europa het meeste vlees wordt geconsumeerd. Zo juicht men ook in Barcelona de talrijke winkels toe, die van de Iberico-ham een complete eetcultuur maken. Het gaat er daar net zo aan toe als in de vinotheken: goede locatie, producenten van naam, lange rijping – en plotsklaps kost een broodje ham € 8.

Vegetarische restaurants

Restaurants voor vegetariërs en biokost zijn in Barcelona vaak al aan hun inrichting te herkennen: geen tafelkleedjes, veel licht hout en veel planten op wandrekjes. De hype van de alchimistische keuken van Ferran Adrià en de zijnen zakt inmiddels weer wat af. Was het eerst zo dat de knutselaars hun gasten het kauwend van het eten genieten hadden vervangen door schuimen en geuren, nu worden er weer meer tavernes, bodegas en cervecerias in de trendy magazines opgenomen. De lange toonbanken vol tapas bewijzen, dat de tapascultuur in Barcelona ongebroken is.

Overal in het centrum van de stad lonken de dikke penseelstreken op vensterglas: ‘Tapas’, ‘Tapes’. Wat natuurlijk over de kwaliteit even weinig zegt als bij de meeste georganiseerde ‘Tapas-tours’ het geval is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *