Citytrip Barcelona

Camp Nou

Als je van voetbal houdt en in Barcelona bent, is het bezoeken van Camp Nou een goede keuze. Het is een voetbalstadion in de stad. FC Barcelona en het Catalaanse voetbalelftal noemen Camp Nou hun thuisbasis. Camp Nou mag zichzelf het grootste voetbalstadion in Europa noemen met een capaciteit van 99.354 plaatsen. Op 24 september 1957 werd Camp Nou voor het eerst geopend en sindsdien is het een favoriete plaats voor voetballiefhebbers, maar ook voor mensen die niet van voetbal houden maar gewoon het grootste Europese voetbalstadion willen zien.

Camp Nou, Carrer d’Aristides Maillol, 08028 Barcelona, Spanje

De buitenkant van het stadion ziet er al aangenaam en uitnodigend uit, niet als een standaard stadion. Het is een indrukwekkend stadion dat je moet hebben bezocht als je in Barcelona bent. Het stadion bevat ook het clubmuseum en het bestuur heeft kantoren in het stadion. Vanaf 2000 is Camp Nou de officiële naam voor het stadion, aangezien deze naam al vanaf het begin werd gebruikt als bijnaam. Omdat men niet in de hoogte mocht gaan bouwen, is de eerste ring uitgegraven. Het museum dat zich in het stadion bevindt, wordt jaarlijks door zo’n 1 tot 2 miljoen mensen bezocht.

Het is niet zo dat er uitsluitend voetbalwedstrijden worden gehouden in het stadion Camp Nou. Er worden ook wel eens concerten georganiseerd. Dit maakt dat het ook voor een bredere doelgroep interessant is. In 1999 vond hier de belangrijke finale van de UEFA Champions League plaats tussen Manchester United en Bayern München.

Camp Nou is redelijk makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. 500 meter verderop bevindt zich een tramhalte. Ook de metro is niet ver weg. Er zijn meer dan 10 buslijnen die vlakbij Camp Nou stoppen. Geen reden dus om deze bezienswaardigheid te laten schieten.

Voetbaltempel – Camp Nou

FC Barcelona: ’Més que un club!’ Deze leus is bij geen enkele vereniging ter wereld zo op zijn plaats als bij Barça. Dit ’Meer dan een club’ betekent onder andere: spektakel, verbindende schakel voor alle Catalanen en generaties, big business en de trots van de stad. En nu wordt ook het Stadion Camp Nou nog voor een slordige 600 miljoen gemoderniseerd en vergroot. Het in 1957 ingewijde bouwwerk behoort niet tot het modernste in zijn soort, wat door een in 2017 beginnende renovering moet worden aangepakt. Ook het aantal zitplaatsen wordt dan verhoogd naar meer dan honderdduizend, en dat alles tijdens de competitie. Met of zonder eigentijdse tribunestoeltjes – Camp Nou is het sfeervolste stadion dat een voetbalfan zich kan voorstellen. FC Barcelona maakt alle Catalanen trots als veelvoudig Spaans kampioen, meervoudig winnaar van de UEFA-cup en de Champions League. De fascinatie voor de club reikt tot aan de Roomse curie: zelfs de paus schaart zich onder de leden. Dat weten de Catalanen natuurlijk ook en de toeschouwers lopen in Camp Nou al voor de wedstrijden vol trots met de borst vooruit. Anders dan in veel andere Europese voetbalstadions spelen alcohol en hooligans hier hoegenaamd geen rol. Vaak zijn het hele gezinnen en ook grootouders met hun kleinkinderen die zondagavond naar de wedstrijd komen om van de kunststukjes van Messi en Neymar te genieten.

Wanhoop niet: ook bij uitverkochte wedstrijden zijn dankzij geannuleerde reserveringen vaak nog tickets te krijgen. In de kranten staan de in het centrum van de stad gevestigde verkooplocaties vermeld (bijv. de fnac aan de Plaça de Catalunya).

Ook op voetballoze dagen een belevenis

Op het terrein bevindt zich, behalve een abominabel gastronomisch aanbod, de FC Botiga , een enorme supporterswinkel, waar bij de meeste ouders het klamme zweet uitbreekt als ze de inkopen van hun kinderen moeten afrekenen. Het sinds 1984 onder de hoofdtribune van Camp Nou ondergebrachte museum van FC Barcelona toont de bekers, foto’s en video’s met de mooiste doelpunten die sinds de oprichting van de voetbalclub in 1899 zijn gemaakt.