De Carrer Princesa scheidt het hippe en toeristische Born van de hogergelegen wijken Santa Caterina en Sant Pere. Hier voeren de inwoners meer de boventoon, wat zowel tot uitdrukking komt op de dromerige Plaça de Sant Agustí Vell als in de heerlijke binnentuinbar van het L’Antic Teatre.
Als schitterend symbool van de culturele wedergeboorte van Catalonië stijgt het Palau de la Música Catalana overal bovenuit. Tel zelf maar na! Het dak van de Mercat de Santa Caterina bestaat uit 325.000 keramiektegels in 67 kleuren.
Een charmant en stokoud zaakje aan het begin van de Carrer Princesa heet El Rei de la Màgia en heeft ook voor onervaren tovenaars de benodigdheden voor veel verbluffende trucs. Het dichtbijgelegen en bij de winkel horende Teatre Museu El Rei de la Màgia biedt magische avonden voor kinderen en allen die zich nog graag verwonderen. Wat verderop in de Princesa-straat koopt Barcelona al meer dan honderd jaar zijn nougat (turrón) in de chocoladewinkel La Campana . Voor iedereen die dol is op zoetigheid, werd het nabijgelegen restaurant Espaisucre. opgezet. Hier bestaan de drie gangen uit niets anders dan zoete ingrediënten. In diezelfde sfeer lonkt een paar meter verder het Museu de la Xocolata in de Carrer Comerç, met in de shop fantastische lekkernijen die erg geschikt zijn om als souvenir mee te nemen. Wie dit allemaal veel te zoet is, wordt zeker blij van de nabijgelegen bar Celta Pulperia , waar de uitstekende ambachtelijke Galicische keuken zich op inktvis richt. In het Museu de la Xocolata voert Don Quichote in de sculptuur van Julio Carretero een vergeefse strijd tegen chololade windmolens.
De kloostergang in het Convent de Sant Agustí en andere idyllische plekjes
Tijdens mijn bezoeken aan Barcelona kan ik er erg van genieten als ik een bijzonder verborgen plekje ontdek. Zo was het ook met de bar in het Convent de Sant Agustí (ingang Carrer Comerç, 36 of via de Plaça de l’Academia, s/n). Bij het passeren zou geen mens op het idee komen dat zich achter de nietszeggende buitenmuren van de kloosterruïne zo’n mooie kruisgang bevindt. Gun jezelf een koffiepauze op deze idyllische plek.
Daarna gaat het verder naar de rustige Plaça de Sant Agustí Vell . Sla daar de Carrer dels Carders in en volg die naar de Carrer Princesa. Kort voor de tweede dwarsstraat ligt daar rechts op nummer 35 bij Espai Mescladís een grappig gedecoreerde binnenhof. Hier kun je in een vlooienmarktachtige sfeer met het bestellen van koffie met gebak een sociaal project voor de integratie van vluchtelingen steunen.
Het mooiste dak van de stad is van de Mercat de Santa Caterina
Het is merkwaardig: altijd wanneer er recentelijk in Barcelona een historische markthal wordt verbouwd, komt men bij de werkzaamheden zulke interessante en omvangrijke archeologische vondsten tegen, dat het veiligstellen daarvan de renovatie met meerdere jaren vertraagt. Dat was het geval bij de grote markthal in Born, men maakte het hier mee bij de Mercat de Santa Caterina rond de milleniumwisseling, en hetzelfde gebeurt nu weer bij de Mercat de Sant Antoni. In de Caterina-markt zijn restanten van het gelijknamige klooster uit de vroege 19e eeuw en vondsten uit de Romeinse tijd tentoongesteld in een klein geïntegreerd museum. De meest prominente bijzonderheid van deze in 2005 gereedgekomen markthal is echter het golvende dak. Het zou bestaan uit maar liefst 325.000 keramiektegels in 67 kleuren; een krachtig symbool voor alle groenten en fruit. Binnen in de hal en in de nabije omgeving zijn er vele bars en restaurantjes voor een middaghapje. Zeer populair in de markthal is het eettentje Cuines Santa Caterina vanwege de enorme keuze aan goede tapas en schotels.
Lusthof Palau de la Música Catalana
Op de korte afstand naar het Palau de la Música Catalana is een kijkje in de Carrer Verdaguer i Callis een aanrader. Daar bevindt zich het L’Antic Teatre met zijn idyllische binnenhofbar. Op het programma van het kleine theater staan af en toe muziekuitvoeringen, de bar is de ideale plek voor een glaasje wijn buiten het stadsgewoel. In 2008 vierde de muzentempel Palau de la Música Catalana zijn honderdjarige bestaan. Het kleurrijke en veelvormige bouwwerk van Lluís Domènech i Montaner op de kruising van de Sant Pere Més Alt en de Carrer de la Música ligt op een kleine tien minuten lopen van de Plaça de Catalunya. Beeldhouwers, stucadoors en glaszetters hebben hier tussen 1905 en 1908 een stenen lusthof geschapen. Het concertpaleis representeert een hoogtepunt in de Catalaanse renaixença, het in de 19e eeuw opnieuw opbloeiende zelfbewustzijn van de Catalanen. Het is nog steeds in het bezit van Orfeó Català, de Catalaanse nationale koorgemeenschap die in 1891 werd opgericht door Lluís Millet en Amadeu Vives. De gemeenschap gaf ook de bouwopdracht. Tot het programma behoren klassieke concerten, maar ook jazz- of gitaaravonden.